Volle kracht vooruit, elektrificeer en deel kennis!
Het is fantastisch dat er steeds meer initiatieven rondom sustainability worden ontwikkeld om de wereld leefbaarder, duurzamer en veiliger te maken. Er is al veel bereikt sinds in 2015 alle 193 VN lidstaten de zeventien sustainable development goals hebben omarmt. Ieder lid is vast beraden om de doelen voor 2030 te behalen.
Ondertussen zijn er veel initiatieven en programma’s opgezet om de doelen te behalen. Een voorbeeld hiervan is het ‘United 4 Smart Sustainable Cities’ (U4SSC) programma van de VN. In aflevering elf van de afleveringen reeks ‘Doe eens duurzaam’ legde ambassadeur Olaf Muller uit hoe dit programma steden en gemeenten helpt om deze doelen te behalen aan de hand van praktijkvoorbeelden.
De regionale energietransitie, het nieuwe werken en digitalisering worden bij elkaar gebracht sinds de coronacrisis. Er is een gestimuleerde samenwerking ontstaan tussen de publieke en de privaat sector. Waar voorheen de discussie ‘elektrisch laden op kantoor of thuis’ speelde is het nieuwe ‘vehicle to the Grid’ principe een oplossing. Door nieuwe elektrische auto’s ontstaat er een kans om met een voertuig meer betrokkenheid bij de energievoorziening van je huis en kantoor te krijgen.
Tijdens het grootste online vastgoed evenement van Nederland Real Estate building Future Proof, bogen een aantal experts in een ronde tafeldiscussie over het thema ‘betrekken van laadinfrastructuur bij vastgoed en alles wat daarbij komt kijken zoals bijvoorbeeld onbevoegd digitale toegang’. De volgende experts deden mee:
- Rene van de Kracht – Founder en Managing director AWESEMS Smart eMOBILITY Solutions
- Maarten van de Hoek – Directeur allround ICT specialist W.T. Group
- Paul Stoeckart – Senior Technisch Adviseur Asset Services bij Cushman & Wakefield
- Leo Laanen – Directeur Facilitair Kenniscentrum Ifmec.
- Edwin Bijl – Sustainability driver en Consultant voor AWESEMS
Met een totaal aan drie dagen en meer dan 2000 deelnemers is er veel informatie gedeeld in de bouw en vastgoedsector. Naast de toekomstgerichtheid en duurzaamheid binnen onder andere kantoren en smart cities, is elektrisch laden aan bod gekomen. Een veelal onderbelicht stukje van gebouw infrastructuur, zet het nieuwe werken in op Elektrificering?
Regelingen die vanuit overheid zijn opgelegd vanwege de coronacrisis heeft het nieuwe werken in een versnelling geplaatst. Het kantoor wordt niet meer wat het is, in de toekomst wordt het woon-werkverkeer minder. Als aanvulling hierop krijgt met name het facilitaire werkveld een belangrijke rol te vervullen om de verduurzaming in mobiliteit een boost te geven. Vanuit de huidige crisis zijn de meeste werkgevers overtuigd dat het anders kan. Er vindt een verschuiving plaats van het ‘naar kantoor gaan’, naar een persoonlijk vraagstuk ‘waar ga ik vandaag werken’? Het beleid zal zich meer toe moeten spitsen op kennis over het gebruik van een elektrische auto’s in plaats van het bezit. Om meters te maken in het elektrificeren van het wagenpark is de laadinfra behoefte en de gebruikersinformatie een sleutelrol voor het facilitaire werkveld. Indien er kennis is over hoe vaak en hoe lang een gebruiker op kantoor is, kan de laadinfrastructuur erop worden aangepast. Naast dat je het aantal laadpalen afstemt op de toename van het aantal elektrische auto’s dat gebruik maakt van de parkeerplaatsen op het werk, dient de laadinfrastructuur breder te worden. Van snel laden naar langzaam laden op basis van gebruikersinformatie. Stel een medewerker gaat acht uur op een dag naar kantoor, dan kan deze medewerker hier acht uur laden en hoeft deze niet van een snel-laadoptie gebruik te maken. Dit is minder belastend voor het elektriciteitsnetwerk en hiermee wordt de aanwezige laadinfrastructuur optimaal gebruikt. Naast het optimaal gebruik van aanwezige laadinfrastructuur, is het van belang dat de elektrische auto als opslag wordt gebruikt. AWESEMS bevestigd hoe meer oplaadpunten (publiek en privaat) je faciliteert voor elektrische auto’s hoe meer de Grid ondersteund kan worden. Naast dat de laadinfra betrokken moet zijn bij de Grid is de trend om de laadinfra te koppelen met kantoren en woningen. Om met name de integratie met gebruikersdata te optimaliseren kan je de EVC gebruikers stimuleren om als opgeslagen energie in te zetten. Vanuit data oogpunt geeft dit druk op een stuk security.
De trend rondom data en data integratie wordt overal waargenomen. Het facilitaire werkveld heeft momenteel al veel gegevens van mensen. Als hier gegevens zoals laadinfrastructuur en gebruikersinformatie aan wordt gekoppeld ontstaan belangrijke geografische gegevens. Er wordt gewerkt met persoonsgegevens (AVG), hiernaast stel je het netwerk van bedrijven open. Deze onderkenning is vanuit de praktijk onderkent. In diverse locaties wil men de voorzieningen optimaliseren, zoals zelf opgewekte energie vanuit bijvoorbeeld zonnepanelen combineren met de vraag van laadinfra voor auto’s. Dit vraagt koppelingen naar verschillende systemen van diverse partijen. De uitdaging is om de verschillende gegevens dusdanig af te schermen. Het is voorwaardelijk dat dit op een veilige manier gebeurd.
De uitwisseling tussen het opladen van de elektrische auto op kantoor en thuis is een interessant vraagstuk. Als je de auto bijvoorbeeld op kantoor laad dan hoef je niet meer thuis te laden. Dit geeft direct de mogelijkheid om in te grijpen op duurzaamheid en of rijgedrag van de werknemers. Daarnaast is het verbruik van de Elektrische auto en de koppeling aan de Grid voor zowel thuis als op kantoor een van de mogelijkheden voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kan de werkgever een stimulans zijn voor duurzaamheid in privé gebruiken.
De potentie rondom laadinfra en gebruikersinformatie, met name in rurale omgevingen brengt veel samenhang tussen de diverse partijen op regionaal- en lokaalniveau. Alleen met beleid op landelijkniveau komen we er niet. We moeten inzetten om het lokale ecosysteem zoals kantoren en huurders. De samenwerking tussen lokale partijen geeft een duurzaamheidsversnelling en het dossier laadinfra en elektrificeren is bij uitstek het juiste dossier om de energietransitie te versnellen.
Additioneel kan je bijvoorbeeld het laadpunt inregelen als secundaire allocatiepunt. Hiermee kun je vanuit je eigen energie levering, in duurzame vorm gaan verrekenen en als eigen energie BV optreden. Voor een gebouw beheerder of facilitaire dienst kun je dus meer diensten aanbieden en meters maken in verduurzaming. Ga je wachten op de vraag of ga je je deze faciliteiten alvast aanbieden en om zelf de invulling te bepalen?
Er zijn al zeer goede voorbeelden, laten we die oppakken en onderliggende initiatieven bij elkaar brengen want de Nederlander wil verduurzamen in een veilige en transparante samenleving. Breng communicerende vaten bij elkaar!