Ifmec bezoekt EuroFM in Madrid

Een terugblik door Pieter Verheijen MSc, FM manager Xerox en “FMN best student of the Year 2016” op de EuroFM 2017 in Madrid.

Als prijs voor beste FM scriptie van 2016 ben ik door FMN en LOOFD in de gelegenheid gesteld om een congres in Europa te bezoeken. Hierbij heb ik gekozen voor EuroFM in Madrid. De award voor beste scriptie is behaald binnen de opleiding applied Facilities Management welke ik gevolgd heb via IFMEC Academy. Het is dan ook geen toeval dat ik de beurs bezocht heb samen met Leo Laanen, directeur van IFMEC.

Dit was mijn eerste bezoek aan EuroFM en enkele zaken vielen meteen op. Het was relatief klein van opzet met een zeer kleine ruimte waar ongeveer een 20-tal bedrijven zich presenteerden in kleine stands en verder waren er twee conferentiezalen voor de sprekers. Ook het aantal bezoekers was lager dan dat ik had verwacht bij een congres op Europees niveau maar daar stond tegenover dat het percentage Nederlanders relatief hoog was, op 27 april te herkennen aan o.a. een oranje kledingstuk of decoratie i.v.m. Koningsdag.

Luisterend naar de sprekers, op zoek naar innovaties in het FM vakgebied, hoor ik dat als de huidige stand van zaken wordt gezien: het op activiteiten gebaseerd werken in een open kantoortuin, met thuiswerken als belangrijkste optie om niet tijd en plaats gebonden flexibel te kunnen werken. Als algemene trend in de evolutie van het kantoorwerk lijkt nu toch een volgende stap te worden gemaakt naar het daadwerkelijk tijd en plaats onafhankelijk werken waarbij het kantoorpand en het thuiskantoor steeds minder in beeld komt. Het bedrijf gaat meer en meer kijken naar de persoon achter de medewerker en hoe deze de dag wil indelen, en vanaf welke plaats, en faciliteert meer de technische ondersteuning hiervan. Deze technische ondersteuning bestaat dan vooral uit IT gerelateerde voorzieningen waardoor de relatie FM en IT steeds belangrijker wordt. Dit terwijl het faciliteren van de medewerker ook buiten het kantoorgebouw de relatie met HR belangrijker maakt.

Een bedrijf uit Thailand toonde aan, dat dit concept geheel kan plaatsvinden op een campus waar de medewerkers toch dagelijks bij elkaar komen en waar ze de mogelijkheden vinden om tegemoet te komen aan vrijwel alle persoonlijke behoeften. Gelijktijdig kan het nog altijd het broodnodige samenwerken met collega’s, managers, mentoren en coaches plaatsvinden. Twee uur per week mogen medewerkers alles doen op de campus behalve werken. Dit om doormiddel van ontspanning en samen andere dingen te ondernemen de productiviteit van de medewerkers te verhogen en draagt bij aan het attractief maken van het bedrijf voor nieuwe en jonge medewerkers.

Vanuit mijn functie als manager Real Estate & Facilities bij Xerox met de verantwoordelijkheid voor 10 Noord en west Europese landen, was het interessant om mijn collega in Madrid te bezoeken in het Spaanse Xerox hoofdkantoor. Het was goed om te zien dat het Xerox kantoor zich bevindt op een eerder beschreven campus bevindt en dat de medewerkers de vrijheid hebben hier gebruik van te maken.

Commentaar Leo Laanen directeur Ifmec en bezoeker Euro FM Madrid.

Een hoogtepunt tijdens deze Euro FM was de verkiezingen van beste student en beste onderzoeker. Na aanvankelijke teleurstelling dat Pieter Verheijen als beste FM MSc student van het jaar in Nederland niet automatisch genomineerd was voor deze verkiezing was ik zeer geïnteresseerd in het niveau van deze competitie. Dat niveau verschilde behoorlijk. Waarbij de deelname met bachelor studenten van de verschillende FM-hogescholen uit Nederland in positieve zin opviel.

Uit een internationaal veld met 10 FM-gerelateerde filmpjes werd Claudia Vermeulen uiteindelijk als meest getalenteerde student 2017 gekozen. Wil Gooskens, Dean van de FM-opleiding van de NHTV in Breda waar Claudia afstudeert en Asael Akkerman – zelf afstuderend aan de Executive MBA Enabling Management van de IFMEC Academy – en haar begeleider bij JLL waren bijzonder vereerd met haar uitverkiezing. Haar onderzoek naar de factoren die een goede werkomgeving bepalen doet ertoe en liggen geheel in lijn met de algemene tendens van deze Euro FM. Naast de prijs van sponsor ISS krijgt Claudia een traineeship bij IFMEC Young Professionals aangeboden ter waarde van 10.000 Euro.

IMG 4632
LR Connectxl 6097