Ifmec kijkt terug op een geslaagde TOP-class in Oostenrijk

DOORN, maart 2018 –
 
Van zaterdag 3 tot en met donderdag 8 maart heeft Ifmec haar jaarlijkse TOP-class is Oostenrijk georganiseerd. Deze week stond in het teken van elkaar ontmoeten, kennisdeling en zelfontwikkeling. Deze drie kernwaarden kwamen volledig tot zijn recht tijdens de drie gegeven masterclasses aan het begin van de week. Buiten de formele bijeenkomsten was er ruimte genoeg om elkaar ook informeel te ontmoeten en te genieten van een bijzondere omgeving; de besneeuwde bergen van Westendorf en Kufstein.

Topclass

In de eerste Masterclass, gegeven door Annelies Meijers, stonden de onderwerpen systeemdynamiek en patronen herkennen centraal; hoe kan je op andere wijze kijken naar het functioneren in je team? Door middel van korte oefeningen en situaties uit de eigen omgeving kwamen de deelnemers in aanraking met de verschillende posities die kunnen worden ingenomen binnen een team. Opvallend hierbij was dat blijkbaar zelfs je plek binnen het gezin grote invloed heeft op je rol binnen een team. De conclusie van deze masterclass was dat systeemdynamiek een krachtig middel blijkt te zijn om te ontdekken wat er binnen de organisatie speelt en je daar vervolgens invloed op kan uitoefenen. Iedere verandering die je door wil voeren begint immers bij bewustwording over je eigen positie.

Op de tweede dag heeft Nicole Groothengel ons meegenomen in de wereld van natuurlijk leiderschap. Het is volgens de transactionele analyse bepalend op welke manier teamleden met elkaar communiceren voor een goede samenwerking. Dit kan namelijk op diverse niveaus plaatsvinden, zoals op ouderlijk-, volwassen- of kindniveau. Op ieder niveau kan een goed gesprek plaatsvinden, mits de rollen elkaar niet kruisen. Vervolgens is ingegaan op persoonlijke drivers. Leerpunt hierbij is het bewust worden van je eigen drijfveren (kwaliteiten en valkuilen) en die van je teamleden. De vijf drivers die onderscheiden worden waren goed herkenbaar voor iedereen. Een combinatie van drivers binnen een team is van groot belang voor het laten slagen van een project. De masterclass werd afgesloten met het creëren van een persoonlijk plan waarbij je je leert richten op je doelen op zowel persoonlijk als op professioneel gebied. Affirmatie draagt immers voor een groot deel bij aan het daadwerkelijk realiseren van deze doelen.

Tijdens de laatste Masterclass heeft Leo Laanen zijn visie weergegeven over de recente ontwikkelingen binnen organisaties en het facilitaire werkveld. Dat het werkveld waarin wij ons bevinden snel gaat veranderen is een gegeven. Hierbij komt de door Ifmec ontwikkelde innovatiedriehoek centraal te staan. Deze toont aan dat FM leidend kan zijn in de enabling van het primaire proces door gerichte samenwerking met HRM, ICT en Accountancy. Het doel is om gezamenlijk met leveranciers het snel veranderende primaire proces optimaal te ondersteunen. Dit kan bereikt worden door sturing te geven vanuit een centraal regiecentrum. Onderscheid tussen de standaard diensten van interne / externe leveranciers enerzijds en het gericht bedienen (maatwerk) van specifieke klanten anderzijds vormt de basis van het regiecentrum. Dit betekent dat activiteitenoptimalisatie niet meer in concurrentie is met capaciteitsoptimalisatie. Zie hier de toekomst van FM.
 

2018 03 06 10.07.32

Naast deze drie Masterclasses stond ook het bezoek aan de EuroFM meeting in Kufstein centraal. Ook hierbij gingen formeel en informeel ontmoeten hand in hand met elkaar. Tijdens de welkomstreceptie zijn oude banden weer aangehaald en stond met name het uitbreiden en inzetten van je eigen netwerk centraal. De volgende dag hebben een aantal deelnemers vanuit Ifmec deelgenomen aan het wintercongres en de membersmeetings op de FH University of Applied Sciences in het centrum van Kufstein.
De week werd afgesloten met bijna het gehele Ifmec-team, door middel van een ski uitje in Westendorf. Hierbij is volop genoten van het gevarieerde gezelschap, de bijzondere setting en de gezellige avond uurtjes.
 
Na het succes van deze TOP-class zal Ifmec volgend jaar van 9 tot en met 14 maart de TOP-class wederom laten plaatsvinden in Westendorf, Oostenrijk. Voorinschrijving is vanaf heden mogelijk (maximaal 15 plaatsen beschikbaar). Aanmelden kan vanaf nu via onderstaande button. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.
 
Ifmec kijkt terug op een geslaagde week en hoopt volgend jaar wederom velen te mogen ontvangen in Oostenrijk!