De Post-HBO opleiding Facility Management is een gerenommeerde register (CPION) opleiding waarin de nieuwste ontwikkelingen op facility management gebied worden onderzocht vanuit een brede bedrijfskundige benadering. Daarnaast is de Post-HBO opleiding Facility Management uniek in het begeleiden van de deelnemer naar een gefundeerde toekomstvisie op de facilitaire dienstverlening in de eigen organisatie.
Deelnemers brengen hun huidige vraagstukken in welke vanuit een bedrijfskundig perspectief worden behandeld. De vraagstukken hebben stevige consequenties voor het management van facilitaire diensten. Op het niveau van de organisatie als geheel wordt van de Facility Manager gevraagd een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van het bedrijfs- of instellingsbeleid. In de Post-HBO opleiding Facility Management wordt dan ook veel aandacht besteed aan de relatie tussen het facilitaire en primaire proces vanuit strategisch perspectief.
Opleidingsdoelen
Deelnemers verwerven kennis en vaardigheden op de volgende gebieden:
- Vertalen van de instellings- of ondernemingsstrategie naar een strategisch beleid;
- Analyseren en (her)ontwerpen van werkprocessen;
- Initiëren en aansturen van veranderprocessen;
- Hanteren van een effectieve persoonlijke managementstijl.
Werkvormen
Gedurende de opleiding bieden hoogleraren van verschillende universiteiten presentaties, casuïstiek en oefeningen aan. De ingebrachte theorie wordt door deelnemers in kleine groepjes van zeven tot veertien deelnemers middels concrete opdrachten in de eigen praktijksituatie toegepast en in de opleiding verder uitgediept.
Tijdens de bijeenkomsten is veel aandacht voor veranderingen die in de eigen organisatie plaatsvinden en de bijdrage die de deelnemer daaraan kan leveren. De opleiding is uniek in het begeleiden van de deelnemer naar een gefundeerde beleidsvisie of adviesrapport op de facilitaire dienstverlening in de eigen organisatie. Tevens wordt er veel tijd besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer.
Netwerkfunctie
Iedere opleidingsgroep is gevarieerd van samenstelling. Ze bestaat uit gedreven Young Professionals in combinatie met ervaren tot zeer ervaren professionals. Deze samenstelling zorgt ervoor dat ieders individuele netwerk verbreed en verdiept wordt. Door de jaren heen komen oud-deelnemers nog steeds bij elkaar. Op deze wijze worden vernieuwingen en veranderingen, strategieën en praktische vraagstukken, blijvend onderling uitgewisseld. Ifmec faciliteert deze netwerkbijeenkomsten via haar evenementen rondom een jaarlijkse onderzoeksagenda.
Diploma
Gedurende de opleiding werkt men aan een beleidsplan of adviesrapport voor de eigen organisatie. Dit beleidsplan of adviesrapport dient als toets voor het behalen van het Post-HBO diploma.
De opleiding is opgenomen in het Post-HBO register van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs. Iedere deelnemer ontvangt een getuigschrift vanuit de Ifmec Academy als bewijs dat alle onderdelen van de opleiding zijn doorlopen. Een examencommissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van het werkveld, beoordeelt het eindrapport. Als deze (Register)opleiding succesvol is afgerond, ontvangt men een diploma dat wordt opgenomen in het Abituriënten-Register.
Doorstroommogelijkheden
Na het behalen van het Post-HBO diploma is het mogelijk om rechtstreeks in te stromen in de MSc Facility Management. De Post-HBO is namelijk geaccrediteerd als onderdeel van deze MSc aan de PPA Business School in Parijs. Dit houdt in dat 50% van de modules middels de Post-HBO al behaald zijn. Deze opleiding wordt met behulp van blended learning (distance learning en groepsbijeenkomsten) vormgegeven.
Opleidingsduur
De Post-HBO opleiding vindt op twee dagen elke zes weken plaats, waardoor deze goed te combineren is met werk en gezin. In de periode tussen de bijeenkomsten worden opdrachten en leerprojecten uitgevoerd. Bij voldoende inschrijving start een opleiding in januari (10 maanden) en in september (13 maanden).
Toelatingseisen
Deelname staat open voor hbo’ers, die minstens twee jaar relevante werkervaring hebben opgedaan. In overleg is ontzegging van de opleidingseis mogelijk, als voldoende relevante werkervaring en/of aanvullende studies kunnen worden aangetoond.
Kosten
De opleidingskosten, vrijgesteld van BTW, zijn € 6.050,- (prijspeil 2020). Dit is inclusief studiemateriaal en verblijfskosten (ad € 1.450,-).
Meestal wordt de opleiding betaald door de werkgever, omdat er veel bruikbare kennis de organisatie binnen komt. Mocht u de opleiding zelf financieren, dan kunt u de opleiding als aftrekpost opvoeren bij de Belastingdienst – klik hier voor meer informatie van de Belastingdienst.
Modulebeschrijving en docenten
Een complete modulebeschrijving kunt u op deze pagina vinden. De docenten worden aan u voorgesteld op deze pagina.
Ifmec Academy centraal gelegen
De opleidingsbijeenkomsten worden gehouden op de Ifmec Academy, centraal gelegen op Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98 te Doorn.
Start 29 januari 2021 met de Post-HBO!
Lilian Kraaijeveld, Hoofd Facilitaire Dienst Evangelische Omroep
Lilian Kraaijeveld, Hoofd Facilitaire Dienst Evangelische Omroep
Michel Tobe, Facility Manager Gemeente Capelle aan den IJssel
Michel Tobe, Facility Manager Gemeente Capelle aan den IJssel
Ontzettend leerzaam is dat praktijkcases door je vakgenoten en de docenten op een leuke wijze worden gechallenged.
Priscilla Kiemeney, Facility Manager Vopak
Priscilla Kiemeney, Facility Manager Vopak
Adrie van Dorp, Afdelingsmanager Facilitaire Zaken BAR Gemeenschappelijke Regeling
Adrie van Dorp, Afdelingsmanager Facilitaire Zaken BAR Gemeenschappelijke Regeling