SDG 14

Leven in het water

SDG 14 - Leven in het water

SDG 14 - Leven in het water

Een Facility Manager speelt een belangrijke rol bij het gebruik van producten en afvalbeheer in een organisatie. Hij/zij heeft inzicht in verbruik, afvalstromen en heeft invloed op gedrag van medewerkers. Dit geeft hem/haar de mogelijkheid om het gebruik van plastic te beïnvloeden. Plastic dat anders wellicht in zeeën, oceanen en andere wateren terecht komt.

De meerderheid van het Europees Parlement stemde vóór het verbod op tien wegwerpproducten tegen eind oktober 2018. Bestek, borden en roerstaafjes mogen vanaf 2021 geen plastic elementen meer bevatten. Deze producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van het afval in de Europese wateren.

City Water
Join the Pipe heeft meerdere projecten ontwikkeld om drinkbaar kraanwater te promoten en het gebruik van plastic te verminderen. Zo heeft Join the Pipe vanuit ‘City Water’ samenwerkingen met verschillende steden in binnen- en buitenland en met verschillende waterleidingbedrijven opgezet. Met de verkoop van gefilterd kraanwater in hervulbare flessen en gratis tappunten in steden wordt het gebruik van plastic flessen verminderd.

Ook bedrijven maken gebruik van het concept om lokaal kraanwater aan te bieden en plastic wegwerpflessen met bronwater tegen te gaan. Zo zijn meerdere hotelketens gestopt met het uitdelen van plastic bronwaterflesjes in de hotelkamers. In plaats daarvan krijgen gasten een hervulbare fles van Join the Pipe met gefilterd kraanwater waarop het logo van het hotel is afgebeeld. Hiermee wordt het gebruik van plastic in onder andere hotelkamers en het bedrijfsrestaurant verminderd.

Met de inkomsten van de verkoop van deze producten en diensten worden drinkwater en plastic-opruim projecten gestart in ontwikkelingslanden. Join the Pipe produceert en installeert onder andere handpompen in ontwikkelingslanden om drinkwater toegankelijk te maken voor iedereen en deelt hervulbare flessen uit zodat kinderen schoon drinkwater mee kunnen nemen naar school.


Duurzame tappunten
KRNWTR is een sociale onderneming die zich inzettegen de zinloze verspilling en transport van single-use waterflessen. Want waarom water drinken dat verpakt en vervoerd moet worden, terwijl we in Nederland het beste kraanwater hebben van de wereld. Daarom maakt KRNWTR duurzame tappunten waaruit je onbeperkt gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater kunt tappen. Samen met hun 100% natuurlijke siropen kun je zo helemaal overstappen op verpakkingsloos drinken.

De missie:

  • Een gezond alternatief bieden voor single-use verpakte dranken, zowel water als frisdrank;
  • Unieke, duurzame producten ontwikkelen waaruit je gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater kunt tappen (en drinken);
  • Bijdragen aan een betere wereld zonder single-use drankverpakkingen!