SDG 15

Leven op het land

SDG 15 - Leven op het land

SDG 15 - Leven op het land

Het behoud van de natuur is erg belangrijk voor planten, dieren en mensen die op aarde leven. Circulaire productie en consumptie zorgen voor een lagere impact op de natuur om ons wat bijdraagt aan natuurbehoud.

Vaak staat een Facility Manager in direct contact met de leveranciers- en afvalstromen van een bedrijf zoals netwerkexploitanten en afvalbeheerbedrijven. Hierdoor kan een Facility Manager de CO2-voetafdruk van het bedrijf beïnvloeden en verminderen.

Slopen met zero-waste 
Tijdens de bouw van een nieuwe fabriek voor Fujifilm ontstond de vraag naar zand om te gebruiken als opvulmateriaal voor de bodem. De Fujifilm locatie in Tilburg beslaat in totaal 61 hectare. Er werd besloten om het zand van het eigen terrein te gebruiken. Om dit op een duurzame manier te doen, creëerde Fujifilm een vijver op de plek waar het zand weggehaald is. Deze vijver ligt nu in een bosrijke omgeving en dient als thuis voor allerlei verschillende soorten vogels en vissen. Een ander voorbeeld van Fujifilm is een van de fabrieken die tot 2005 gebruikt werd voor de productie van fotorolletjes. Na het stopzetten van de productie, werd de fabriek gesloten maar bleef in beheer van Facility Management. Ondanks dat de fabriek leeg was, kostte het Fujifilm ongeveer € 200.000 per jaar aan beheerkosten.

Fujifilm heeft diverse opties overwogen voor het gebouw zoals verkoop, verhuur en sloop. Geen van deze opties was echter uitvoerbaar of winstgevend. Vervolgens is besloten om tot sloop met zero-waste uitgangspunten over te gaan. De fabriek is volledig circulair afgebroken en verwerkt. Op de plek waar de fabriek stond, is nu een open veld dat een thuis is voor bijen en andere dieren.