SDG 6

Schoon water en sanitair

SDG 6 - Schoon water en sanitair

SDG 6 - Schoon water en sanitair

De toevoer en voorzieningen voor schoon water moeten voortdurend worden beschermd en beheerd. In Nederland wordt dit gedaan door “Waterschappen”. Omdat het land onder zeeniveau ligt, wordt het water op veel verschillende manieren gecontroleerd.

Als Facility Manager ben je mogelijk verantwoordelijk voor leidingwater en sanitaire voorzieningen binnen een organisatie. Toiletten bijv. moeten tegenwoordig niet alleen schoon zijn. Ze moeten ook bijdragen aan waterbesparing.

BREEAM is een internationale beoordelingsmethode die onafhankelijke certificering door derden biedt voor de beoordeling van duurzaamheid, prestaties van individuele gebouwen, gemeenschappen en infrastructuurprojecten. BREEAM-standaarden worden vaak geïmplementeerd in een bouwproject dat wordt beheerd door de Facilitaire Afdeling. Bij de monitoring wordt met drie aspecten rekening gehouden; het gebouw (actief), beheer en gebruik. Deze drie aspecten worden beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

BREAAM-NL in-use
Sinds 2016 is het CSU-hoofdkantoor gecertificeerd volgens de BREEAM-NL in-use standaard. CSU is daarmee het eerste schoonmaakbedrijf in Nederland met een gecertificeerd  hoofdkantoor. In 2019 zijn ze opnieuw gecertificeerd, waarbij het gebouw drie sterren scoort of “Very Good” op alle drie de aspecten. Een onderdeel binnen BREEAM is waterbesparing. Met sensorkranen in alle toiletten bespaard CSU 80 tot 85% op water omdat deze alleen water geven als iemand zijn handen ervoor houdt. De keuze voor BREEAM-NL is in lijn met de ambitie van CSU om voortdurende verbetering op het gebied van duurzaamheid aan te tonen.


Water, een kostbaar goed
Sinds 2017 is Landgoed Zonheuvel in Doorn een van de drie SDG houses in Nederland. Ze gebruiken 135 liter drinkwater per persoon per dag, meer dan 50% hiervan wordt gebruikt voor toepassingen zoals het doorspoelen van het toilet. In het hotel en conferentiecentrum wordt gefilterd regenwater gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Dit betekent geen onnodige opwerking van drinkwater, geen onnodig transport over langeafstanden, geen onnodig gebruik van grondwater en minder piekbelasting op het riool. Dit resulteert in minder vervuiling van oppervlaktewater.