SDG 3

Goede gezondheid en welzijn

SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn

SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn

De beslissingen van de afdeling Facilitair hebben een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Het beheer van het binnenklimaat, catering en andere voorzieningen in het gebouw hebben een directe impact op medewerkers en gasten.

De Facilitair Manager draagt bij aan de gezondheid van werknemers en daarmee ook op de werktevredenheid en het algemene gevoel van werknemers. Een “gezonde” werkplek helpt ook bij het maken van een verschil als het gaat om de “War-On-Talent”. Zorgen voor een gezond leven en het bevorderen van het welzijn op alle leeftijden is essentieel voor een duurzame ontwikkeling.

WELL-standaard
Het International WELL Building Institute (IWBI) heeft de WELL-standaard ontwikkeld. Deze norm geeft het effect aan van een gebouw op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Facility Management is op deze manier verantwoordelijk voor het bieden van een prettige werkomgeving om het geluk en de vitaliteit van medewerkers te bevorderen.

Ergocoaches
ONVZ riep Hago Next in 2019 uit tot een van de 50 vitaalste bedrijven van Nederland. Deze 50 bedrijven investeren het meest in het energieniveau van hun medewerkers en een duurzaam succes voor de toekomst. Zo heeft Hago Next in 2019 alle leidinggevenden opgeleid tot ergo coach of ergo begeleider. Het doel: iedereen binnen de fysiek zware en verder vergrijzende schoonmaakbranche zo vitaal mogelijk aan het werk houden. Hago Next wil dat schoonmakers zich zo weinig mogelijk fysiek hoeven in te spannen tijdens hun werk en ook weten hoe ze buiten hun werk moeten omgaan met inspanningen. Eerder gebruikte Hago Next al vitaliteits­coaches. De ergocoaches en -begeleiders zijn een volgende stap in het vitaal houden van medewerkers.


Healing Environment
Villa Pardoes is een liefdadigheidsorganisatie die jaarlijks 600 gezinnen een gratis ‘vakantie-ervaring’ biedt. Deze gezinnen hebben één ding gemeen, een jong kind met een ernstige ziekte.  Villa Pardoes speelt een stimulerende rol in het herstelproces van het zieke kind en het psychosociale welzijn van de andere gezinsleden. Het gaat niet alleen over accommodatie en beschikbare faciliteiten, maar ook over ontmoeting en gezamenlijke activiteiten in de Villa met andere gezinnen in dezelfde situatie. Villa Pardoes nodigt gezinnen uit in de Villa waar ze kunnen ontspannen en helen. Hiermee faciliteren ze een onvergetelijke vakantie voor deze families in een healing environment.

Om een healing environment te realiseren, is het van groot belang om de volgende voorwaarden in detail te implementeren: CO2-niveau onder 600 PPM, decibelniveau onder 60dB (A), lichtinval van 750 lumen, aanwezigheid van planten, het gevoel van privacy, het gevoel veilige, sociale ondersteuning, het gevoel van schoon en frisheid en positieve afleidingen. Het gevoel van privacy is geïmplementeerd in het ontwerp van het gebouw van Villa Pardoes. Van bovenaf gezien heeft het gebouw de vorm van een slak. Het hart van het gebouw bevindt zich in het midden van de slak en de individuele huizen in de buitenste ring. Op deze manier hebben families meer privacy.